(N)SIBERIKOS


SIBERIANS

SIBIRKATTEN OG ALLERGI


Gjennom flere år har mennesker rapportert at de tross for sin allergi mot katter, tåler sibirkatten. Årsakene til dette kan være flere, og mange artikler og hjemmesider omtaler emnet. Det er imidlertid pr. i dag ingen seriøs forskning på dette området. Ulike komponenter hos dyr kan gi allergi hos mennesker, f.eks. flass og spytt. Hos katten er det påvist mest allergener i spyttet, slik at når katten slikker pelsen, så vil spyttet som etterhvert tørkes i pelsen, virvles opp i luften og bli pustet inn av mennesket.


I kattespyttet finnes et protein som heter FEL D-1, og mange reagerer på dette stoffet. Det man tror er at sibirkatten mangler dette proteinet. Dette kan bety at du kan tåle sibirkatten selv om du ikke tåler andre katter. Men som nevnt tidligere så er flere ting man kan reagere på, så hver enkelt må testes individuelt om de tåler sibirkatten. Det anbefales ofte å ikke teste seg på kattunger, da de sies å være mer allergiframkallende enn voksne. Andre eksperter på allergi sier det motsatte. Det kan kanskje være lurt å teste seg på begge foreldrene i tillegg til kattungen man har lyst til å kjøpe.


Man må uansett kjenne sykdommen til den som skal testes godt, spesielt gjelder dette barn, før man utsetter dem for denne påvirkningen. Det er heller ingen garanti at man vil tåle alle sibirkatter, selv om man tåler en. Generelt vil jeg ikke anbefale hyper-allergikere å anskaffe seg sibirkatt, da sjansen er tilstede for at man før eller siden kan få utslag. Man bør tenke seg nøye om før man anskaffer en katt dersom man har allergi, for det vil bli en vond opplevelse for både katt og eier dersom man senere må gi fra seg katten.


TESTHJEM

Det anbefales at man kontakter et testhjem for å sjekke om man tåler denne katterasen. Testingen g�r ut p� at du besøker dette hjemmet, og får holde på med katten (snuse på den), for å se om du reagerer. Du får gjerne med deg litt hår hjem også. Ofte kommer ikke evnt. reaksjon før etter en tid. Man må ikke være forkjølet eller ha andre allergiutslag nær testingen utføres.


For å kunne kalle seg et testhjem for sibirkatten og allergi, må man oppfylle visse kriterier. Bla. må det ikke finnes andre dyr enn sibirkatter i hjemmet.  Ofte består disse testhjemmene av personer som selv er allergiske. Jeg har testhjem selv og Sibirkattens Venner har testhjemformidling med testhjem spredt over så og si hele landet.