(N)SIBERIKOS


SIBERIANS

Til venstre: Tzarevna Tzetzilia Seliger, Chudos tipp-tippoldemor

I midten: SC Gagarin Sibaris*RU DSM, Chudos far og Tzarevnas tippoldebarn

Til høyre: SW'08 PR SC (N ) Siberikos Chudo DVM


Likheten er slående!


Tzarevna var en av de kattene som satte standarden da SIB ble godkjent i Fife i 1997.

***********

Sibirkatten blir ofte sammenlignet med de andre skogkattene Maine Coon og Norsk Skogkatt. Det som skiller Sibirkatten fra disse to rasene er pelskvaliteten, der overpelsen kjennes litt strev ved berøring. Den er vannavstøtende, noe som gjør at den beskytter mot ekstrem kulde. Den sibirske katten har en mer kompakt kroppsbygning, og rundere former enn de to andre skogkattrasene.


Denne rasen passer best som husdyr i en leilighet eller villa, og vil helst ha muligheten til å være ute. Mange velger da å lage en egen innhegning som katten kan være ute i, med muligheter for lek, klatring osv. En annen mulighet er å ha den i sele.


Sibirkatten er selvsikker, behersket og har et velbalansert temperament. Den er veldig trofast mot sin eier, og er en typisk enmanns-katt. Den tilpasser seg lett nye situasjoner, og slår seg raskt til ro på nye steder.

Denne rasen har en uvanlig egenskap, den er ikke redd for vann og kan være en god svømmer. Dette trenger ikke å bety at den liker å bade under tvang! Men sibirkatten er imidlertid lett å venne til det meste.

Sibirkatten liker også å leke i snøen. Den er en utmerket jeger, og fanger gjerne mus og fugler. Den kan også fange fisk direkte fra sjøen. Den er nysgjerrig og undersøker alt nytt som den ser. Ved å eie en Sibirkatt får du en katt med personlighet, og ikke bare noe vakkert å se på.


STANDARD

Sibirkatten er medium til stor.

Hodet er massivt og litt lengre enn det er bredt. Pannen er bred og lett avrundet. Kinnbena er velutviklet og høyt plassert. Nesen er bred og medium lang. Profilen har en svak buktning men ikke stopp. Haken er vikende. I profil gir nesens øvre linje et lett rundet inntrykk. Hodet skal gi et rundt inntrykk.


Ørene er medium i størrelse, åpne i basen, rundede øretupper. Svakt lutende framover med bra bredde mellom dem.

Øynene er store og lett ovale. Noe skråstilte i plassering og bredde imellom. Alle farger er godkjent, men grønt er foretrukket. Ren farge ønskes.


Kroppen angir et rektangulært utseende. Kraftig benbygning og muskuløs kraftfull nakke. Bred brystkasse. Sterk benbygning. Bena er medium lange og former et rektangel med kroppen. Labbene er store og runde med hårtufser mellom tærne.


Halen skal være lang med avrundet haletipp. Dekket rundt om med kraftige hårstrå som ikke skal henge ned.

Veldig tett pels som ikke får ligge tett inntil kroppen. 


Overpelsen er vannavstøtende og kjennes litt hard ved berøring.

Pelskvaliteten er noe helt annet enn hva vi i dag kan finne på andre katter innenfor semilanghårs-gruppen, den kjennes litt strev.