(N)SIBERIKOS

SIBERIANS

SIBIRKATT

 

Tzarevna Tzetzilia Seliger, Chudos tipp-tippoldemor.  SC Gagarin Sibaris, Chudos far and Tzarevnas tippoldebarn. 

Tzarevna var en av de kattene som satte standarden da SIB ble godkjent i Fife i 1997. 

 

 SW´08, PR & SC (N)Siberikos Chudo DVM.

 

Sibirkatten blir ofte sammenlignet med de andre skogkattene Maine Coon og Norsk Skogkatt. Det som skiller Sibirkatten fra disse to rasene er pelskvaliteten, der overpelsen kjennes litt strev ved berøring. Den er vannavstøtende, noe som gjør at den beskytter mot ekstrem kulde. Den sibirske katten har en mer kompakt kroppsbygning, og rundere former enn de to andre skogkattrasene.

Denne rasen passer best som husdyr i en leilighet eller villa, og vil helst ha muligheten til å være ute. Mange velger da å lage en egen innhegning som katten kan være ute i, med muligheter for lek, klatring osv. En annen mulighet er å ha den i sele.

Sibirkatten er selvsikker, behersket og har et velbalansert temperament. Den er veldig trofast mot sin eier, og er en typisk enmanns-katt.

Den tilpasser seg lett nye situasjoner, og slår seg raskt til ro på nye steder.

Denne rasen har en uvanlig egenskap, den er ikke redd for vann og kan være en god svømmer. Dette trenger ikke å bety at den liker å bade under tvang! Men sibirkatten er imidlertid lett å venne til det meste.

Sibirkatten liker også å leke i snøen. Den er en utmerket jeger, og fanger gjerne mus og fugler. Den kan også fange fisk direkte fra sjøen. Den er nysgjerrig og undersøker alt nytt som den ser.

Ved å eie en Sibirkatt får du en katt med personlighet, og ikke bare noe vakkert å se på.

 

STANDARD

Sibirkatten er medium til stor.

Hodet er massivt og litt lengre enn det er bredt. Pannen er bred og lett avrundet. Kinnbena er velutviklet og høyt plassert. Nesen er bred og medium lang. Profilen har en svak buktning men ikke stopp. Haken er vikende. I profil gir nesens øvre linje et lett rundet inntrykk. Hodet skal gi et rundt inntrykk.

Ørene er medium i størrelse, åpne i basen, rundede øretupper.
Svakt lutende framover med bra bredde mellom dem.

Øynene er store og lett ovale. Noe skråstilte i plassering og bredde imellom. Alle farger er godkjent, men grønt er foretrukket. Ren farge ønskes.

Kroppen angir et rektangulært utseende. Kraftig benbygning og muskuløs kraftfull nakke. Bred brystkasse. Sterk benbygning. Bena er medium lange og former et rektangel med kroppen. Labbene er store og runde med hårtufser mellom tærne.

Halen skal være lang med avrundet haletipp. Dekket rundt om med kraftige hårstrå som ikke skal henge ned.

Veldig tett pels som ikke får ligge tett inntil kroppen. Overpelsen er vannavstøtende og kjennes litt hard ved berøring.

Pelskvaliteten er noe helt annet enn hva vi i dag kan finne på andre katter innenfor semilanghårs-gruppen, den kjennes litt strev.

 

 FIFe:s poengbedømming for Sibirkatt

Totalt

100

Hode

Generell form, nese, hake

25

Ører

Størrelse, form, plassering

10

Øyne

Form og farge

10

Kropp

Form, størrelse, ben, labber

20

Hale

Lengde og form

5

Pels

Kvalitet, tekstur, lengde, mønster

25

Kondisjon

 

5

 

Rasen er inndelt i disse fargegruppene:


1 Svart eller blå
2 Se 1 med hvitt
3 Brunagouti och blåagouti
4 Se 3 med hvitt
5 Rød, creme, svartskilpadde og blåskilpadde, både agouti og nonagouti
6 Se 5 med hvitt
7 Alle med sølv 
8 Se 7 med hvitt
9 Hvit


NEVA MASKERADE

Sibirkatten har, som flere andre raser, etter hvert blitt blandet med andre raser.Her har den opprinnelig sibirkatten blitt blandet med raser som siameser og perser. Resultatet av dette er maskede katter med blå øyne, populært kalt Neva Maskerade.

Man blir ikke enige om hvordan de maskede kattene oppsto i sibir-rasen. Den ene forklaringen er at genet for colourpoint opprinnelig har kommet ved at siameserkatter har blandet seg med sibirkatter i den asiatiske delen av Russland. Mange av sibirkattene kommer nettopp fra denne delen av landet, og genet har blitt spredt til Moskva og St. Petersburg. En annen variant er at maskede ville katter blandet seg med ville sibirkatter ved bredden av elven Neva ved St. Petersburg. Navnet Neva Maskerade skal gjenspeile opprinnelsen av disse maskede kattene. De mest innbitte motstanderne av Nevaene mener de oppsto utelukkende ved planlagt avl.  

Den første Sibirkatten ble importert til USA i 1990 av Elizabeth Terrell fra Louisiana, i bytte for perservarianten Himalayan (krysning mellom perser og siameser). Disse ble sendt for å etablere denne rasen i Russland. Den maskede (colourpointede) varianten ble imidlertid ikke importert, og maskede sibirkatter ble ikke anerkjent i registrene eller i den amerikanske rasestandarden. De første maskede sibirkattene ble importert til USA i 1997 og registrene her har i det siste begynt å akseptere varianten.

Russiske oppdrettere hadde imidlertid anerkjent denne varianten siden de begynte å føre registre, omkring 1987. På russiske utstillinger har de konkurrert med egne fargegrupper siden 1990, og kalles Siberian Colourpoint (Neva Masquerade).

Neva Maskerade er flotte katter, og ligner Sibirkatten i kropps- og hodefasong.  Det har vært, og er fortsatt mye diskusjoner om denne rasen kan aksepteres som en Sibirkatt.  Neva Maskerade er nå godkjent som søskenrase til Sibirkatten i Fife, og de kan dermed parres fritt med hverandre. Det finnes en test på markedet som kan fortelle om en katt er bærer av colourpointgenet. Det må to bærere til for at det skal bli maskede katter